Τι μας κάνει να θέλουμε να είμαστε καλοί?
Νέες επιστήμες ερευνούν τι αισθάνεται το μυαλό μας για τους άλλους, αν μπορούμε να δούμε τη συμπόνια και αν αυτό μπορεί να μας βοηθήσει περαιτέρω. Σύμφωνα με γνωστούς καθηγητές ψυχολογίας η συμπόνια είναι κάτι πολύπλοκο.
Η ιδέα είναι να εξετάσουμε πως θα μπορέσουμε να είμαστε καλύτεροι. Μέσα μας υπάρχουν αρκετές ιδιότητες που μπορούν να καλλιεργηθούν και μία απ' αυτές είναι και η καλοσύνη.
Το νόημα της συμπόνιας
Αν κοιτάξουμε την ρίζα της λέξης σημαίνει συν-πονώ. Να βρίσκομαι σε αρμονία με το μαρτύριο κάποιου άλλου.
Όλες οι θρησκείες μιλάνε για τη συμπόνια. Ο πιο ειλικρινής είναι ο 14ος Δαλάι Λάμα, ο οποίος διευκρινίζει ότι η συμπόνια είναι μία έμφυτη ανθρώπινη ιδιότητα που λειτουργεί με την σύνδεση και όχι με το διαχωρισμό και τη διάσπαση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Δυτικό πολιτισμό όπου κυριαρχεί ο ατομικισμός και η αυτοδυναμία.
Ζητήθηκε από μερικούς εμπειρογνώμονες να καθορίσουν τι είναι συμπόνια:
Η συμπόνια είναι μια μετα-αντίληψη με στοιχεία της ενσυναίσθησης, της ευαισθησίας, της ευγένειας και την ανοχής. Μέσα από την εμπειρία της γείωσης είμαστε πραγματικά σε θέση να αντιληφθούμε το μαρτύριο.
Δεν είναι ένα απλό συναίσθημα. Είναι κάτι πιο εξελιγμένο που μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου ανθρώπου που βιώνει το μαρτύριο και μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά γι αυτόν.
Μ' αυτή την αντίληψη μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η συμπόνια έχει θετική επίδραση σ' όλους μας
Όμως η ανθρώπινη φύση είναι πολύπλοκη και γνωρίζουμε ότι υπάρχει και η καλή και κακή φύση.
Σε αυτό στηρίχτηκε και το πείραμα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 1971, όπου 24 άνθρωποι επιλέχθηκαν και ορίστηκαν τυχαία να παίξουν το ρόλο είτε του «φυλακισμένου» είτε του «δεσμοφύλακα» σε μία υποτιθέμενη φυλακή. Τι θα συνέβαινε στους ανθρώπου που έδωσαν εξουσία? Μπορεί η εξουσία να διαφθείρει και καλούς ανθρώπους? Με άλλα λόγια οι άνθρωποι είναι εγγενώς καλοί η κακοί?
Το πείραμα διακόπηκε την έκτη μέρα διότι οι δεσμοφύλακες είχαν γίνει εξαιρετικά κακοί και βίαιοι.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ο καθένας μπορεί να γίνει είτε κακός είτε καλός. Μέσα μας γίνεται ο διαχωρισμός για το αν θέλουμε να είμαστε οι ήρωες ή οι κακοί.
Το κακό πολλές φορές είναι πιο συναρπαστικό από το καλό, οπότε μπορεί να θεωρηθεί πιο ενδιαφέρον. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψουμε μέσα μας το κακό και να μπορέσουμε να το αλλάξουμε
Τελικά για να μπορέσουμε να νιώσουμε τη συμπόνια για όλα γύρω μας πρέπει πρώτα να νιώσουμε ότι ο πόνος